2015. június 9., kedd

Kiváló a hangrendszered! És a kábeleid? - Milyen kábelt vegyünk hangrendszereinkhez

Annak ellenére, hogy az utóbbi években rohamosan terjednek a vezeték nélküli hangátviteli technikák, még mindig szükség van kábelekre, ha másra nem legalább az energia ellátásra. Hacsak nem akkumulátorról üzemelnek a készülékeink, akkor biztosan szükségünk lesz kábelekre. A gyártók leggyakrabban saját kábeleiket adják a készülékeikhez, ezeket célszerű használni. A klasszikus hifi rendszerek (ártól függetlenül) azonban napjainkban is a kábeles összekötéseken alapulnak.

A kábeleknek elvileg egyszerű feladatuk van: két készülék vagy a 230V-os hálózat és a készülékek között elektromos kapcsolatot teremtenek. Ez a feladat az analóg audió technikában nem feltétlen nehéz, de a rádiótechnikában és a digitális világban nem ennyire egyszerű a helyzet.

I. A kábelek és csatlakozók alapvető követelményei:
Néhány alapvető követelményt mindenféle kábelnek teljesítenie illik. Többek között megfelelő minőségű, tiszta rézvezetőket kell alkalmazni a kábelen belül, és jó kontaktusokkal rendelkező csatlakozókat kell használni a kábelek végein. A jó kontaktusok általános ismérvei, hogy a csatlakozók biztosan csatlakoznak egymáshoz, nem lötyögnek. A csatlakozók felületei nem oxidálódnak, szép fényesek maradnak hosszú idő elteltével is.

A studió technikában használt kábelekkel biztos nem faragunk rá.
II. A rádiófrekvenciás illetve digitális jelátvitel plusz követelményei:
Rádiófrekvenciás és digitális jelátvitelnél plusz követelményeket is teljesíteni kell, hogy a jel minősége ne romoljon olyan szintre, amikor az eredeti jelet már nem lehet helyreállítani.

-Kisjelű összekötő kábelek-
Az ún. kisjelű összekötő kábelek általában a forráskészülékek és az erősítő vagy TV között teremtenek kapcsolatot. Lényeges szempont, hogy árnyékolt kábeleket használjunk annak érdekében, hogy a külső zavarok minél kevésbé befolyásolják a jel minőségét. Analóg jelátvitelhez egyszerű árnyékolt kábelt használhatunk, digitális átvitelnél azonban figyelni kell, hogy megfelelő, a készülékekhez és az átvitel tulajdonságaihoz illeszkedő speciális kábelt válasszunk. Ezen kábelek fontos jellemzője az ún. karakterisztikus impedancia. Ez tulajdonképpen egy számérték, ami leggyakrabban 50Ohm vagy 75Ohm. Általában a készüléken, a csatlakozó mellett (vagy a használati utasításban) feltüntetik ezt az értéket. Mindig ennek az értéknek megfelelő kábelt használjunk.

-Nagyjelű (nagy áramú) kábelek-
Nagyjelű (vagy nagy áramú) kábelekből kétfélét különböztetünk meg. Az egyik az erősítőt köti össze a hangsugárzókkal, ezeket általában hangfalkábeleknek hívjuk. Ennek a kábelnek vastag rézvezetékeket kell tartalmaznia, hogy a relatíve nagy áramot minél kisebb veszteséggel továbbítsa. Nem szükséges ezt a kábelt árnyékolni, mert az áramköri viszonyok miatt ez a kábel nem érzékeny a zavarokra.

A nagyjelű kábelek másik csoportját a hálózati (230V-os) kábelek alkotják, amelyek feladata a készülékek energiaellátása. Számos cég (és magánszemély is) ma már üzletet kreálva azt állítja, hogy a hálózati kábel cseréjével az adott készülék hangja jelentősen javítható. Ne dőljünk be ennek az egyébként fals híreszteléseknek, mert műszakilag nem indokolt, sőt az emberi, szubjektív tényezőket kizáró kettős vaktesztek sem támasztják alá, hogy a hálózati kábelek érdemben befolyásolják a hangminőséget.

III. Kerüljük a legolcsóbbat, de fölösleges a legdrágább kábel
Általánosan is igaz, hogy a kábelek azok az eszközök, amelyek a legkevésbé befolyásolják a hangminőséget egy audió rendszeren belül. Ez természetesen csak akkor igaz, ha jó minőségű, megfelelő alapanyagokból és megfelelő módon elkészített kábeleket használunk. Érdemes elkerülni a nagyon olcsó, távol-keleti tömegtermelés termékeit, amelyeket a nagy áruházak polcain ömlesztve árulnak.

Megemlítjük a másik végletet is, amit szintén érdemes elkerülni: ezek az ún. audiofil vagy high-end kábelek, amikről minden szépet és jót elmondanak a gyártók és kereskedők, azonban a mai napig nincs tudományosan bebizonyítva, hogy valóban jobb hangminőséget nyújtanak, mint az egyébként jó alapanyagból készített, jó minőségű társaik, amelyekre nem akasztották rá az audiofil vagy high-end jelzőket. Az irreálisan magas árért gyakorlatilag nem kapunk többet, mint egy jó marketingszöveget, esetleg szép fa dobozokat bársony béléssel.

IV. A biztos fogódzkodó: stúdiótechnika
Érdemes körülnézni a piacon és olyan kábeleket választani, amelyeket például a stúdiótechnikában is használnak. Ezek a kábelek biztosan jó minőségűek, megérik a pénzüket.


Kérdéseddel fordulj hozzánk mindig bizalommal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.