2014. január 8., szerda

Fióktakarító projekt I.

A manufaktúra eddigi működése alatt számos hangszóró megfordult nálunk. Legtöbbjüket felhasználtuk mert nem szeretünk raktározni, azonban így is maradt néhány hangszóró aminek eddig nem sikerült "lakhelyet" találni. Ezekből a hangszórókból kiválasztottunk hármat és úgy gondoltuk, hogy egy szabadidő projekt keretén belül készítünk magunknak egy pár stúdió monitor hangsugárzót. Ezt a projektet kezdjük el részletesen bemutatni ezzel a bejegyzéssel. Mivel szabadidő projektről van szó - és szabadidőből jelenleg nincs túlságosan sok - ezért ez a projekt előreláthatólag hosszú időt fog igénybe venni. Ha két bejegyzés közt több hét vagy akár hónap telik el, az nem jelenti, hogy leállt a projekt csak lassan haladunk vele :-)

Az elképzelésünk az, hogy egy 3 utas hangsugárzót tervezünk és építünk a következő hangszórók felhasználásával:



A mélyhangszóró a Seas Prestige szériájának legnagyobb alu membrános hangszórója: L26RFX/P. Alkalmas bass-reflex és zárt dobozok készítésére is. Alacsony rezonanciafrekvencia, nagy lineáris kitérés és magas terhelhetőség jellemzi. A fáziskúpos megoldás segíti a csévetest jó szellőzését, ami nagy teljesítménynél mérsékli a kompresszióból adódó hangnyomás csökkenést.

A középhangszóró picit kilóg a sorból: Peerless 830656 típusú 5,25"-es papírmembrános mélyközép hangszóró. Habár nem kifejezetten középhangszóró, szerencsére a várható használati tartományban szép, lineáris átvitel és relatíve alacsony torzítás jellemzi. Reméljük a gyakorlatban beválik középhangszórónak.

Magashangszórónak a Seas Prestige szériából való 27TBCD/GB-DXT típusú dómsugárzó maradt. Az ún. DXT előlapnak köszönhetően egyenletes irányítottsági indexet várunk tőle ami előnyös lehet a hagyományos dómokhoz képest több szempontból is. Egyrészt a közeli élek diffrakciós hatásával kevésbé kell számolni, másrészt az egyenletes iránykarakterisztikának köszönhetően az off-axis frekiválasz is egyenletesebb lesz aminek a hangminőségre közvetlen pozitív hatása van. A DXT előlap tölcsér jellegű hatása a terhelhetőséget is növeli a váltás környékén. További előnye ennek a hangszórónak, hogy az előlap mélyített kialakítása miatt a magas és közép hangszórók ún. akusztikai síkjai közel egybe esnek így nem szükséges elektronikus kiegyenlítést alkalmazni.

Ezeknek a hangszóróknak olyan dobozt szeretnénk készíteni, ami egy stúdió monitor szintű hangsugárzó akusztikai elvárásainak a lehető legjobban megfelel mégis tükrözi, hogy ez egy igazi Bizsók hangsugárzó. Természetesen aktív hangváltás és minden hangszóróhoz külön végerősítő jár, mert ezzel tudjuk biztosítani az optimális működési viszonyokat a hangszóróknak és az erősítőknek is.

Folyt. köv. ...

Kövessetek minket Pinteresten.