2014. január 24., péntek

reveel - mi ez?!

A minap kezeink közé került a reveel névre hallgató kis eszköz:

Kiváncsiak voltunk rá, mert a netes kutakodásunk után az derült ki róla, hogy valamiféle hangzásjavító kütyüről van szó amitől a "legjobb" fejhallgató is jobban fog szólni, illetve a használójának koncertszerű hangélményt biztosít. Ezek az ígéretek elég komolyan hangzanak, mi viszont kétkedve fogadunk minden olyan eszközt aminek hangzásjavítás a célja. A hivatalos weboldal szerint ( http://reevelsound.com/learn-more/ ) valamiféle védett technológiáról van szó amit a BSG Technologies dolgozott ki ... érdekesen hangzik. Mi először meghallgattuk a saját rendszerünkben normál szobai hangsugárzókon keresztül, majd otthon fejhallgatóval is.

A meghallgatások után a szubjektív véleményünk a következő: a készülék használata során furcsa, mesterséges térérzetet tapasztaltunk aminek az eredeti felvétel térérzetéhez nem sok köze volt. Az "effekt" bekapcsolásakor a hangerő egyértelműen megemelkedett a kikapcsolt állapothoz képest. Ez jó trükk egy bizonyos mértékig ha a szubjektív hangélményt akarja valaki javítani (ennek pszichoakusztikai okai vannak). A közép-magas tartomány kicsit forszírozottabb lett és néha mintha egy spéci zengetőt is bekapcsoltak volna, úgy festett a zene. Azt gondoljuk, hogy ezeket a hatásokat részben valamiféle fázistologatós elven működő áramkörrel érhetik el, esetleg mesterséges áthallást is létrehozhattak a jobb és bal csatorna között.

A szubjektív "hangélmények" után kíváncsiak voltunk valójában mit is csinál az eszköz. Ezért méricskéltünk pár dolgot, mert a mérések objektívek, nem befolyásolják az eredményeket az emberi tényezők. Többek között mértünk frekvenciátvitelt aminek az eredményét az alábbi ábrán láthatjuk:

                                     BAL csatorna                                                           JOBB csatorna



A piros görbe a kikapcsolt "effekt" állapotát, a kék görbe a bekapcsolt "effekt" állapotát mutatja. Látszik, hogy minimális hatása van az áramkörnek az átvitelre, viszton a kimeneti jelszintet megemelte. Ez egybeesik az észrevételeinkkel. A megemelt jelszint persze nem okozna olyan egyértelműen hallható, furcsa térhatást amit tapasztaltunk. Ezért a fázisávitelt is megmértük:

                                     BAL csatorna                                                           JOBB csatorna



A mérési eredményekből egyértelműen látszik, hogy a két csatorna közötti eltérő fázistologatás elvén éri el a fura térhatást a készülék. Mindkét csatorna jelét valószínűleg 1-1 mindenáteresztő szűrőn (all-pass filter) engedik át és megemelik a jelszintet is. Hogy ez előtt vagy után csinálnak-e bármi mást is a jellel az a mérésekről már nem derült ki. 

Hogy ebben az eszközben mi a levédett technológia azt nem tudjuk, minket azonban nem győzött meg az "effektezett" hang. Ettől függetlenül azt gondoljuk, hogy biztos megvan a célcsoportja ennek és az ehhez hasonló eszközöknek, bár mi azon a véleményen vagyunk, hogy a kész felvételen nem kell utólagosan változtatni, hanem a felvételt kell(ene) élvezetesre készíteni, illetve olyan rendszeren érdemes zenét hallgatni ami igazi élvezetet nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.