2013. november 21., csütörtök

Mik azok a passzív membránok?

Röviden összefoglalva: a passzív membránok speciális hangszórók. Ha be vannak építve egy hangdobozba, akkor kívülről általában nehéz őket megkülönböztetni a hagyományos hangszóróktól, de ha kézbe veszünk egy hagyományos („aktív”) hangszórót és egy passzív membránt, azonnal látszik a különbség:



A passzív membránnak nincs mágnese, lengőcsévéje, amik viszont elengedhetetlen alkatrészei egy „aktív” hangszórónak. A kérdés azonnal adódik: akkor mi értelme a passzív membránnak, és hogy ad hangot?
Az elv egyszerű: ha az „aktív” hangszórót egy légmentesen lezárt dobozba építjük a passzív membránnal együtt, akkor a doboz belsejében keletkező hangnyomást a passzív membrán egy keskeny frekvenciasávban a dobozon kívülre tudja lesugározni.



Ily módon egy (vagy akár több) passzív membrán a mélyhangok mennyiségének növelésére használható, mintegy kiegészítésként az aktív hangszóró mellé. A működési elv azonos a reflex hangsugárzókéval, csak a reflex csövet (és a benne mozgó levegőtömeget) a passzív membrán helyettesíti.
Passzív membránokat akkor célszerű használni, ha a reflexcsövet valamilyen oknál fogva nem lehet alkalmazni. Ilyen eset lehet többek között, amikor a reflexcső fizikailag nem fér a hangdobozba vagy a reflexcsőben keletkező káros rezonanciákat nem tudjuk megfelelően csillapítani.
A BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúrában mi mindig a feladatnak legmegfelelőbb megoldást használjuk legyen az reflexcső vagy passzív membrán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.