2014. november 25., kedd

Monitor hangsugárzó VII. - mérések a "süket" szobában

Augusztus óta két nagy lépéssel haladtunk előre a monitor hangsugárzó projektünkkel. Egyrészt a próbadobozba beépített hangszórókat sikerült süketszobában megmérni ...



... másrészt egy DSP kártyával hangváltót is készítettünk hozzá. Az eredmények meggyőzőek lettek: 60Hz és 20kHz között majdnem +/-1dB-en belül mozog a görbe. Ezzel messzemenőkig elégedettek vagyunk:


Szép, egyenletes frekvenciaátvitel és fázis jellemzi a hangsugárzót. 100Hz alatt a fázisgörbe tartalmazza a süketszoba rezonanciájának jellegzetes fázistolását. A frekvenciaátviteli görbén kompenzáltuk a szobarezonanciát ezért nem látszik. A DSP-n egyedül a magas hangszóró DXT tölcsérének a hatását kellett csak kompenzálni, amit bármilyen hangváltó esetén meg kell csinálni. Ezen kívül semmilyen kompenzációt nem tartalmaz a váltónk! Jó minőségű hangszórókkal élmény dolgozni :-)

A hangszórók váltásai méréseink alapján következőképp néznek ki:


A mély és közép hangszórók 345Hz-en keresztezik egymást, míg a közép és magas hangszórók 2.1kHz-en váltanak, mindkét esetben 24dB/oktáv meredekséggel. A szép, egyenletes átvitel miatt az impulzusválasz is természetesen szépre adódik:


Az impulzusválasz elején látható lengést a DSP okozza, nem a hangsugárzó jellemzője. Nem is lehetne az, hiszen az impulzus megérkezése előtt a hangsugárzó nem mutathat semmiféle aktivitást.

A horizontális irányítottság (360 fokos iránygörbe!) is viszonylag egyenletesen szűkül, a magas hangszórón a DXT tölcsér teszi a dolgát (a magasabb tartományban sem drasztikus az irányítottság):

Gyakorlatilag +/-50 fokos vízszintes térrészben +/-3dB-en belül egyenletes átvitelt sikerült elérni a teljes átviteli sávban.
A középső tengelyhez viszonyítva a közép tartomány iránygörbéje nem teljesen szimmetrikus, nem is lehet az, hiszen az előlap szélén, aszimmetrikusan helyezkedik el a közép hangszóró. Ez az asszimmetria kevésbé jelentkezik a magas tartomány esetén ugyanis a DXT tölcsér miatt a magas tartomány alsó részét a doboz előlapja alig befolyásolja.

Továbbiakban az a tervünk, hogy a DSP-vel kialakított váltót analóg áramkörökkel valósítjuk meg illetve készre szereljük a hangsugárzó dobozokat is. 

Folyt. köv. ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.