2014. augusztus 14., csütörtök

Monitor hangsugárzó VI. - amiért szeretjük a Seas hangszórókat

Megérkeztek a Seas középhangszórók...


... és át is estek az első méréseken (IEC lapban).

Frekvencia átvitel

Impedanciamenet


Szép átvitel és impedanciamenet jellemzi őket, a két hangszóró együttfutása is példás. Ezért is szeretjük a Seas hangszórókat.

Közben az aktív váltót is elkezdtük tervezni. Erről a folyamatról szeretnénk megosztani néhány bevezető gondolatot. Ugyan a konkrét keresztváltót még nem tudjuk tervezni megfelelő mérések hiányában, azonban a teljes aktív rendszert blokkvázlat szintjén már fel lehet rajzolni.

A vázlat egyszerűnek és egyértelműnek tűnik első látásra, a részletek azonban már nem ennyire egyszerűek. A bemeneti fokozatnak tudnia kell kezelni a különböző jelszinteket (+4dBu és -10dBV), megfelelő nagyfrekvenciás zavarvédelmet kell nyújtania, nagy közösmódusú jelelnyomást kell biztosítania és valódi szimmetrikus bemeneti impedanciát képviselnie. Mindezt alacsony zaj és torzítás mellett. A "CROSSOVER NETWORK" blokkban lesz megoldva mindenféle szűrési és korrekciós feladat. A végerősítők külön dobozban, külön egységként helyezkednek el.

A tervezés során elsőként azt tisztáztuk, hogy milyen jelszinteket tudjon kezelni az aktív rendszerünk. Kétféle (szabványosnak mondható) jelszintet választottunk: HIGH állásban +4dBu ami a profi stúdiókban elterjedt, illetve LOW állásban -10dBV ami elvileg a kommersz készülékek jelszintje. Ezek a jelszintek a monitor hangsugárzónkat 1m-en 100dB hangnyomásra fogják kivezérelni (terveink szerint). A maximális terhelhetőség kb. 105-106dB/m -re fog adódni amit egyrészt a mélyhangszóró, másrészt az erősítők korlátoznak erre az értékre.
Ezek után meghatároztuk az aktív váltón belüli jelszint mértékét, hogy a jel/zaj viszony a lehető legjobb legyen és maradjon elegendő tartalék az áramkörökben. Műveleti erősítőkkel megvalósított erősítő/szűrő fokozatokat fogunk használni a teljes rendszerben amelyeket a legalacsonyabb zajszintek érdekében külön méretezünk. Ez a folyamat gyakran papíron megy a legkönnyebben/leggyorsabban:


Műveleti erősítőknek korszerű, az adott feladat ellátására optimális típusokat választunk. A végerősítőink adottak, azonban a moduláris felépítésnek köszönhetően cserélhetők lesznek és az aktív váltóban a jelszintek korrigálhatóak ha más végerősítőket akarnánk használni.

Folyt. köv. ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.