2015. június 2., kedd

Hova tegyük hangfalainkat? - II. rész: Többcsatornás hangrendszerek (házimozi szettek)

Az utóbbi években elterjedt többcsatornás rendszerek (házimozi rendszerek) alapvetően abban különböznek a sztereó társaiktól, hogy nem egy szűk helyre koncentrálódik a térélmény maradéktalan élvezete, hanem egy relatíve nagyobb területre, így egyszerre többen, közel azonos minőségben élvezhetik ugyanazt a filmet vagy koncertet. A többszemélyes házimozi élmény reprodukálásához azonban még több szabályt kell betartanunk, mint sztereó zenehallgatás során. Ezek a következők:

I. Házimozi szett esetén a hangsugárzók legyenek azonos felépítésűek
Házimozi rendszer esetén a szub sugárzó kivételével az összes hangsugárzónak célszerű teljesen azonos felépítésűnek lennie. Sajnos a jelenlegi házimozi rendszerek többsége egyáltalán nem teljesíti ezt a feltételt. A hangsugárzók azonossága azért szükséges, mert csak így biztosítható, hogy bármely hangfalból azonosan szólaljon meg ugyanaz a hang. Ha például egy film szereplője körbe sétál körülöttünk, miközben „hozzánk beszél”, akkor csak azonos felépítésű hangsugárzókból fogjuk teljesen azonosnak hallani a hangját. Eltérő hangsugárzók esetén a különböző felépítések miatt különböző (lineáris) torzítások adódhatnak, amelyek egy részét ugyan az agyunk kompenzálja, de a tökéletes térélmény csorbát szenvedhet.

II. Emeljük meg a hangfalakat - az otthoni mozizáshoz
Ha általában többen egyszerre használjuk a rendszert (nézzük a filmet pl.) akkor érdemes (a szubot kivéve) az összes hangfalat kicsit megemelni, hogy a magas hangszóró tengelye a fülmagasságtól kicsit magasabbra emelkedjen.

III. A szub helyének megállapítása - házimozi rendszerünknél
A szub helyét kísérletezéssel állapítsuk meg. Általában nem célszerű a sarkokba helyezni, inkább a szemközti vagy hátsó falhoz közel próbáljunk helyet találni neki. Nem csak a földön állhat, kicsit megemelhetjük a földtől, lábakra is állíthatjuk. Addig szükséges tologatni, amíg a hallgatási pozíció(k)ban elfogadható lesz a mélyátvitel (nem dübörög a mély de van elegendő mélyhang).

IV. Akár több szub hangsugárzóra is szükségünk lehet
Egyetlen szub sugárzóval nehéz helyzetünk lesz ha több helyen egyszerre szeretnénk elfogadható mélyeket elérni. Legalább két szub szükséges ahhoz, hogy relatíve nagyobb területen megfelelő mélyátvitelt érjünk el.

V. Házimozira is érvényesülnek a sztereó rendszerek tulajdonságai

A sztereó hangvisszaadásra jellemző tulajdonságok a többcsatornás rendszerekre is érvényesek. Lehetőleg a szimmetrikus elhelyezést preferáljuk. A frontsugárzókat úgy helyezzük el, mintha egy sztereó rendszert építenénk (egyenlő oldalú háromszög). Ha ez nem lehetséges pl. a képernyő túl nagy mérete miatt, akkor természetesen a képernyő széléhez kell helyezni a hangfalakat.

VI. A center hangsugárzó helye házimozi rendszernél
A center természetesen középen legyen. Legjobb a kép mögött elhelyezni, de ez csak speciális vetítővászon segítségével lehetséges. Ahol erre nincs lehetőség, ott közvetlen a TV alatt vagy felett helyezzük el.

VII. A surround hangsugárzók elhelyezése
A leggyakoribb 5.1-es rendszerek esetén a surround sugárzók tengelyei egymással 120 fokos szöget zárjanak be és a szub kivételével az összes hangfal egy körív mentén helyezkedjen el. Ezt a legtöbb nappaliban nehéz vagy szinte lehetetlen összehozni, de törekedjünk rá, amennyire lehet. A hangfalak és a hallgató(k) útjába lehetőleg ne legyen semmilyen berendezési tárgy, virág, dekorációs berendezési tárgy.

Egy rajzon szemléltetve, hogyan érdemes házimozi hangfalainkat elhelyezni:



Hogyan helyezzük el házimozi hangfalainkat?

Kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal! Segítünk minőségi házimozi rendszered megtervezésében, kialakításában. További szolgáltatásainkat itt találod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.