2014. április 10., csütörtök

Fióktakarító projekt IV. - a hangsugárzó "dobozának" megtervezése

Amellett, hogy pörgünk a belső terekbe szánt akusztikai megoldásokon, volt időnk a monitor projektünkre is. CAD programmal megterveztük a dobozt (ahogy minden hangsugárzónkat szoktuk) és készítettünk egy drótvázas modellt is:


A doboz anyagának nagy része 18mm-es rétegelt lemez, kivéve az előlapot ami 30mm-es MDF-ből készül a könnyebb festhetőség érdekében. A közép-magas egységnek lesz egy kis méretű (kb. 8L-es) saját zárt doboza, hogy külön légtérben legyen a mélyhangszórótól. Így a mélyhangszóró nem tudja megmozgatni a középhangszóró membránját (ami egyébként kifejezetten rossz dolog lenne). Ezt a kis dobozt belül kártolt gyapjúval fogjuk lazán kibélelni annak érdekében, hogy a káros belső állóhullámokat megfelelő mértékben csillapítsuk. Az egész dobozt belülről köríves bordákkal asszimmetrikusan merevítjük. Így a dobozt "felosztjuk" kisebb részekre amelyek magasabb frekvenciákon tudnak csak rezonálni. Viszont a magasabb frekvenciák felé egyre kisebb energiák jelennek meg a dobozban és az amúgy sem könnyű dobozt szinte biztosan nem fogják oly mértékben rezgésbe hozni, hogy azok hallhatóan elszínezzék a hangsugárzónk hangját. Valahogy így fest a doboz félig-meddig összerakva, elő- és hátlap nélkül:



A belső oldalakon bitumennel nehezítjük majd a konstrukciót, így tovább csökkentjük az esélyét a dobozrezonanciák kialakulásának. A mélyhangszóró nagyobb légterét is valószínüleg lazán kitültjük csillapítóanyaggal, de ezt majd a fejlesztési fázisban fogjuk véglegesen eldönteni. Elviekben ugyanis - ha elég alacsonyan váltjuk a mély és közép hangszórókat - nem fognak káros állóhullámok kialakulni a nagy dobozon belül. Azonban előre nem tudjuk a váltások pontos helyét, így nem zárjuk ki a csillapítás lehetőségét sem.

Az előzetes elképzelések alapján a hangsugárzók előlapja matt fekete festést kap, a többi részre valószínűleg nemez bevonat kerül (a változás jogát természetesen itt is fenntartjuk). A doboz hátulján mindhárom hangszórót közvetlen csatlakozókra kivezetjük, hogy könnyedén meg tudjuk valósítani a passzív és az aktív váltást is.

A folytatásban szeretnénk az első mérések eredményeit bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.