2013. október 17., csütörtök

Hangsugárzó mérések


Mindennapi életünk során naponta számtalan méréssel találkozunk: a fürdőszobai mérlegen saját tömegünket, hőmérővel testünk hőmérsékletét, mérőszalaggal hosszúságokat mérhetünk meg. Amit az átlagember nem ismer, hogy egy igazán jó hangsugárzó elkészítéséhez sokféle mérést kell végezni. Ezekről a mérésekről szeretnénk ebben a bejegyzésben közérthetően írni, és hogy nektek is egyértelmű legyen, kb. hány méréssorozatot végzünk egy hangsugárzó készítésekor, megszámoztuk őket.

A BIZSÓK Manufaktúránál egy új, egyedi hangsugárzó tervezési fázisában felmérjük a vásárlói igényeket, és a legtöbb esetben helyszíni bejárást is tartunk. Már ebben a kezdeti szakaszban esetenként felmerül a mérések szükségessége.

Például meg kell mérni az adott helyiség fizikai méreteit (1)…


…valamint bizonyos esetekben különböző akusztikai paramétereit (2).

A fenti adatok alapján kezdjük a hangsugárzó tervezését. Ilyenkor minden lehetőséget gondosan figyelembe véve választjuk ki azt a tervet, amit a későbbiek során megvalósítunk.

Következő lépésként beszerezzük a hangszórókat, és megmérjük azok fizikai (3), illetve elektromos paramétereit (4)…



… majd különböző akusztikus mérésnek vetjük alá őket (5):


Építünk egy kísérleti, ún. próbadobozt is, amelynek a fizikai méreteit a készítés folyamán számtalanszor megmérjük (6):


Ebbe a próbadobozba beépítjük a hangszórókat, és újabb elektroakusztikus méréseket végzünk (7). A próbadobozban kezdjük el a hangváltó tervezését, amihez sok-sok elektromos (8) és akusztikus mérést kell elvégezni (9).

Amikor elkészült a hangsugárzó végleges doboza, abban újra megmérjük az egész konstrukció különböző fizikai tulajdonságait (10). Ha minden stimmel, akkor elkészülhet a végleges hangváltó, amit beépítünk a hangsugárzóba. A hangváltóhoz elektromos mérésekkel (11) válogatjuk az alkatrészeket, amiknek a fizikai méreteit meg kell mérni (12), hogy megtervezhessük a nyomtatott áramköri lapot, amire az alkatrészeket beforrasztjuk.
Amint összeállt a teljes hangsugárzó azt egy végső, ellenőrző méréssorozatnak vetjük alá (13).


Amennyiben minden mérés tökéletes eredményt mutat, csak abban az esetben kerülhet büszke tulajdonosához a megálmodott BIZSÓK Hangsugárzó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.