2013. augusztus 23., péntek

Egy-két gondolat a hangfalak torzításáról

A torzítás szónak hétköznapi használatban negatív hangulata van, ezért kevésbé szeretik használni az emberek.

Nem is csoda, hiszen elég zavaró, ha pl. ezt látjuk …


… az eredeti helyett:


  
Márpedig ilyen-olyan torzításokkal mindenhol találkozhatunk, körülveszik az életünket, még ha nem is annyira durván, mint a fenti példában. Sokan nem is tudják, de az emberi hallásmechanizmusban is fellépnek bizonyos torzítások, csak ezeket nem érzékeljük, mert velünk született, természetes adottság.

Az audiotechnika sem kivétel a torzítások alól. Sajnos nincsenek tökéletes technikai eszközeink a hang rögzítésére és annak reprodukciójára, ezért kisebb-nagyobb mértékben minden eszközben keletkeznek torzítások. Ami nem igazán köztudott, az az, hogy legnagyobb mértékben a hangsugárzók torzítanak. Szerencsére a normál működési tartományban olyan alacsony mértékű a torzítás, hogy nem zavaró, ezért általában nem halljuk torznak a hangokat.

Fontos megjegyeznünk, hogy nem csak azt a jelenséget nevezzük torzításnak, amikor konkrétan torznak hallunk egy hangot. A hangfelvétel vagy reprodukció során, ha valamely eszköznek nem egyenletes a frekvenciamenete, azaz nem azonosan dolgoz fel minden hangot, akkor az az eszköz torzít. Ez egy másfajta torzítás, nem érezzük kellemetlennek, sőt néha kifejezetten kellemes is lehet a hangzás, mégsem helyes, ha a felvételi vagy reprodukciós lánc valamely tagja ilyen torzításoktól szenved. A közvetített hang ugyanis ebben az esetben nem lesz hiteles, nem pontosan azt halljuk zenehallgatás közben, amit rögzítettek a stúdióban vagy a koncerten.

Ahogy fentebb említettük a hangsugárzók azok az eszközök, amelyekben a különböző torzítások a legnagyobb mértékben jelentkeznek, ezért kell nagyon odafigyelni tervezéskor és kivitelezéskor is, hogy a lehető legtökéletesebb hangminőséget biztosítsuk, a lehető legkisebb torzítással.

Természetesen a torzításon kívül számos más körülményt is figyelembe kell venni tervezéskor, amik szintén hozzájárulnak a jó hangminőséghez, de erről majd egy későbbi bejegyzésben mesélünk.