2013. szeptember 4., szerda

Milyen hangfalat vegyek? - Gondolatok a hangszórókról



A hangszóró tulajdonképp a hangsugárzó lelke, amely az elektromos jeleket alakítja át hangrezgéssé. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen hangszórót választunk egy hangsugárzó elkészítéséhez, aminek adott feladatot kell ellátnia. Ez elsőre furcsán hangzik, hisz a kérdés azonnal felvetődik: egy hangsugárzó milyen más feladatot láthat el, mint hogy hangot közvetít?

Valóban, nincs más feladata egy hangsugárzónak, mint hangot kiadnia magából, csak nem mindegy, hogy azt hol és hogyan teszi. Azaz nem mindegy, hogy otthoni hifi zenehallgatásra, koncertek hangosítására vagy egy pályaudvari hangosbemondóhoz készítünk hangsugárzót. Az előbb felsorolt helyekre mind más és más hangsugárzót célszerű választani, amelyekben különböző hangszórók látják el tulajdonképp ugyanazt a feladatot. Hasonló ez a robbanómotorok esetéhez: egy Trabant motorja azonos elven működik egy versenyautó motorjával, mégsem Trabant motorokat építenek a versenyautókba. J

A BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúránál mi főként az otthoni hifi hangsugárzással foglalkozunk, amihez hifi felhasználásra készített hangszórókat használunk. Ezen hangszórók választéka rendkívül nagy, sokan sokféle hangszórót gyártanak, aminek sajnos az az eredménye, hogy léteznek rossz minőségű hangszórók, nem megbízható gyártók a piacon. Ezek a gyártók gyakran selejtes hangszórókat készítenek, nem tudnak konstans gyártási minőséget produkálni, nem megfelelő alapanyagokból készítik hangszóróikat. Munkánk során olyan is előfordult már, hogy alapvető hibákat találtunk egy hangszórón, pl. a polaritása fel volt cserélve, a mérési eredményeink nem egyeztek meg a specifikált adatokkal és esztétikailag is kifogásolható volt a termék. Ráadásul a gyártó nem tudta tartani a szállítási határidőt sem.
     
Szerencsére vannak minőségi termékeket előállító cégek is. Jó alapanyagok, megfelelő tervezés, gyártási minőség és minőség-ellenőrzés mellett kiváló hangszórókat készítenek, és a vásárlóikat is pontosan kiszolgálják.

Cégünknél kizárólag azokat a gyártókat preferáljuk, akik az előbbi elveket maradéktalanul betartják, hisz mi magunk is ezeket az elveket valljuk. Minden egyes hangszórót, ami a műhelyünkbe érkezik alaposan megvizsgálunk, megmérjük a különböző paramétereit majd összevetjük azokat a gyár által specifikált adatokkal. Csak akkor használjuk fel, építjük be az adott hangszórót egy BIZSÓK hangsugárzóba, ha az minden szempontból kifogástalan állapotú, hiszen számunkra elsődleges szempont, hogy a termékeink valóban csúcsminőséget képviseljenek, mind akusztikailag, mind az egyedi design tekintetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.