2013. augusztus 8., csütörtök

Egy út, két út, több út - Mit jelent, hogy hány utas a hangfalam?

Nem, nem a Rómába vezető utakról lesz most szó, hanem természetesen a „hangsugárzók útjairól”. Persze azonnal felvetődik a kérdés, hogy mégis milyen utakról beszélhetünk hangsugárzók esetében?

Azt tudjuk, hogy a hangsugárzók elektromos jeleket alakítanak át hangrezgéssé. Ezt az átalakító munkát a hangszóró végzi, ami tulajdonképpen a hangsugárzó lelke. Sokféle hangsugárzót lehet az üzletekben, Interneten, médiában, itt-ott látni.
Némelyikben csak egyetlen hangszóró van …



… némelyikben kettő …




… de van olyan is amelyikben akár 3-4-5 hangszóró is helyett kapott:



Az egyhangszórós hangsugárzók esetén minden hangot ugyanaz a hangszóró alakít át elektromos jelből hangrezgéssé. Az erősítőből kijövő jel egy úton éri el az átalakító eszközt, azaz a hangszórót. Ez a megoldás nagyon egyszerű, de bizonyos esetekben nem ad kielégítő eredményt. Egyetlen hangszóró ugyanis nem tud minden körülmények között azonosan jól működni a teljes hangtartomány átalakításában. Ezért a mérnököknek eszébe jutott, hogy ha kettéosztják a teljes hangtartományt, amit két különböző méretű hangszóró fog lesugározni, akkor mindkét hangszórónak kicsit könnyebb lesz a dolga, hatékonyabban tudnak működni. Így jöttek létre a kétutas hangsugárzók, amikben már minimum két hangszóró szól. A kisebb méretű hangszóró a magas hangok átalakításáért felelős, a nagyobb hangszóró pedig a mély és közép hangokat sugározza.

A félreértések elkerülése végett azonban nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nem azért kétutas egy hangsugárzó, mert két hangszóró van benne, hanem azért mert az erősítőből jövő elektromos jelet egy speciális áramkörrel, a hangváltóval ketté osztjuk!

A magas hangokat csak a magas hangszóró felé irányítjuk, a mély és közép hangokat pedig a mély-közép hangszóró felé. A hátránya ennek a megoldásnak az egyutashoz képest, hogy bonyolultabb lesz a hangsugárzónk, mert kell bele egy plusz áramkör, a hangváltó. Ráadásul más problémák is megjelennek, amik egyetlen hangszóróval nem fordulnak elő. Ennek ellenére sokszor mégis jobb eredményt nyújthat egy kétutas hangsugárzó mint egyutas társa.

Az úgynevezett utakat tovább lehet szaporítani úgy, hogy még többfelé osztjuk a hangokat a hangmagasságuk alapján. Gyakori megoldás a háromutas hangsugárzó, ahol minimum három hangszóró dolgozik azon, hogy a teljes hangtartományt lesugározza. Ebben az esetben a legnagyobb hangszóró a mély hangokat, a legkisebb a magas hangokat, a méretben köztük lévő pedig a közép hangokat alakítja át hallható hangokká. Egy ilyen konstrukcióval már nagyon jó eredményeket lehet elérni, de a hangváltója még bonyolultabb, mint egy kétutas hangsugárzóé. Általában nagyobb és nehezebb az egész hangsugárzó, mint kétutas társaik.

A hangváltó segítségével még tovább lehet osztani a hangokat és akár négy- vagy ötutas hangsugárzókat is lehet készíteni, de ezek bonyolultsága már annyival nagyobb az előző megoldásokhoz képest, hogy nem gyakori a megvalósításuk.
Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a hangsugárzók minősége nem az utak számával egyenes arányban növekszik. Ugyanúgy lehet élvezni a zenehallgatást egy jól megtervezett és kivitelezett egyutas hangsugárzón, mint egy szintén jól megtervezett és megépített háromutas hangsugárzón. Minden az igényektől, lehetőségektől és a kivitelezéstől függ.

A BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúránál általában két- vagy háromutas hangsugárzókat tervezünk, azonban nem zárkózunk el egyéb megoldásoktól sem, ha azok ésszerűek és indokoltak, ezzel is garantálva a megszokott BIZSÓK minőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.